Tajustetohtori: Mikä on lääkkeen ja huumeen ero?
Tajustetohtori Aleksi Hupli — Rauhan nauhat
Tajustetohtori, mitä on kannabis?
Kannabis on kasvi, jolla ymmärtääksemme on useiden miljoonien vuosien evolutiivinen historia. Pidempi kuin ihmisellä.
WHO:n arvioinnissa 2018 mainitaan että kannabis on yksi vanhin kultivoitu kasvi.
Kannabiksen ja ihmisen yhteiselo alkoi muodostumaan 10 000 vuotta sitten, kun maanviljelys alkoi olemaan ihmiskunnan uusinta uutta.
Kannabis on kotoisin Keski-Aasian ylängöiltä, josta käyttö alkoi yleistymään ja levisi ympäri maailmaa.
Kannabis saapui verrattain myöhään Amerikan mantereelle, käsityksemme mukaan Kolumbuksen mukana Pohjois-Amerikkaan.
Kannabis on myös käyttökelpoinen materiaali. Siitä saa materiaalia kuitutarpeisiin, kuten köysiin ja kankaisiin. Kolumbuksen laivojen purjeet oli tehty kannabiksesta.
Olet kirjoittanut ensimmäisen suomenkielisen kirjan lääkekannabiksesta. Onko nimi sarkastinen, vai meinaatteko tosissanne, että kannabis voisi auttaa lääkkeen tavoin? Sehän on laiton huume.
Onko kannabiksella lääkintä uusi vitsaus?
Aleksin kirja: Lääkekannabis – tiedettä ja tosielämän tarinoita, Marja Vihervaara ja Aleksi Hupli (2021, Basam Books)
Kannabiskasvin lääkinnällisen käytön ensimmäiset kirjalliset viitteet tulevat Kiinasta ajalta 5,000 vuotta sitten.
Eurooppaan kannabis saapui brittilääkäri William Brooke O'Shaughnessyn mukana 1800-luvulla Intiasta. Siellä ollessaan O'Shaughnessy tutustui bhangiin, ja huomasi sen olevan tehokas lääke.
Kannabista on käyttänyt mm. Englannin kuningatar Queen Victoria kuukautiskipuihin. Kannabiksesta voidaan valmistaa tinktuuroita ja muita valmisteita lääkinnälliseen käyttöön.
1937 Yhdysvalloissa toimeenpantiin Marijuana Tax Act, joka toi veron lääkekannabisresepteille. Marijuana Tax Act ei kieltänyt kannabiksen hyödyntämistä, mutta käytännössä korkea verotus teki siitä mahdotonta. Hyötykäytön kieltoa ajoi herra nimeltä Harry Anslinger. Alkoholin kieltolaki oli juuri päättynyt, ja Anslinger puuhaili uutta kohdetta silloiselle päihdeinsituutille, jotta ei jää täysin toimetta.
Harry Anslingerin toimien tuloksena kannabista mielikuvamarkkinointiin eksoottisella nimellä “marijuana”, jolla koitettiin luoda mielikuvaeroa kansan käyttämän kukan ja lääkekukan välille. Marijuana kuulostaa meksikolaiselta, joka teki siitä helpommin vaarallisena markkinoitavaa.
Mikä on lääkkeen ja huumeen ero?
Lakiteknisesti lääkkeitä ovat ne jotka mainitaan lääkeainelistalla. Nämä ovat aika- ja paikkasidonnaisia. Listoissa esiintyy vaihtelua. Suurin osa aineista on ollut alunperin lääkeaineita.
Kokaiinia käytettiin Suomessakin silmäleikkauksen paikallispuudutteena.
Heroiinia käytimme mm. tuberkuloosin hoidossa 50-luvulla. Jopa niin paljon, että meille huomautettiin ja ihmeteltiin kuinka heroiinia kuluu niin paljon.
Sigmund Freud oli kokaiinin innokas määrääjä morfiiniriippuvaisille potilaille, kunnes tiedettiin että myös kokaiini aiheuttaa riippuvuutta.
Aika- ja paikkasidonnaisuuden lisäksi lääkkeitä ja huumeita erottaa laadunvalvonta. Huumausaineilla ei ole kuluttajansuojaa.
Mikä on lääkekannabiksen ja laittoman kannabiksen ero? Lääkäriltä vs. diileriltä ostettu kukka.
Vaikuttavat aineet ovat samat. Lääkkeisiin liittyy laadunvalvonta, tiedämme mitä ne pitävät sisällään. Lääkkeet valmistetaan valvotuissa olosuhteissa ja ne ovat kliinisesti tutkittuja, jotta niitä voidaan markkinoida.
Sääntelemättömiltä markkinoilta taas löytyy jopa synteettistä tarjontaa nykyään, jolla ei ole enää kukan kanssa mitään tekemistä. Näissä on kyse kemiallisesti tuotetuista synteettisistä kannabinoidireseptori agonisteista.
Tuotteiden kirjo on iso. On THC-pitoista ja CBD-pitoista kukkaa.
Bedrocan-kukkaa on Suomessa lääkärin toimesta määrätty mm. Aikuisiän ADHD:seen, krooniseen kipuun ja fibromyalgiaan (Bedrocanilla ei kuitenkaan ole virallista listausta).
Sativex on suu suihke, jota on Suomessa määrätty MS-tautiin.
Epidiolex on CBD-oraaliöljyliuos, jota on Suomessakin määrätty lapsuusiän epilepsiaan.
Jos hankkisin diileriltä laadukasta kukkaa, onko eroa?
Eroa ei välttämättä ole, paitsi mainitussa laadunvalvonnassa.
Jos kannabis voisi auttaa ihmisiä, miksi ihmeessä se on laitonta?
Suomeen tuli huumausainelaki vuonna 1972. Sitä ennen eduskunnassa käytiin mielenkiintoista keskustelua siitä, onko käyttö ja hallussapito rangaistavaa. Mielipiteitä esitettiin puolesta ja vastaan.
Hallitus esitti ensin, että käyttöstä ei tulisi rangaista. Talousvaliokunta asettui tätä vastaan. Suuressa valiokunnassa äänestettiin. Äänet menivät tasan. Lopputulos arvottiin, ja arpa asettui rangaistavuuden puolelle. Lopulta rangaistavuuden puolesta äänesti 92 kansanedustajaa ja 80 sitä vastaan.
Vuoden 1972 huumausainelaki ei itseasiassa varsinaisesti kieltänyt lääkekäyttöä, mutta asia tulkittiin niin.
Esimerkkinä kipupotilas, joka sai vamman auto-onnettomuudessa. Hän kokeili kaikkia lääkärin avulla saamiaan keinoja, mutta mikään ei auttanut. Hän sai Bedrocan-kukkaa Hollannista. Se toimi, ensihetkestä lähtien. Suomeen palatessan lääke takavarikoitiin ja henkilöä vastaan nostettiin syytteet. Turun korkein hallinto oikeus kumosi syytteet sanoen, että tieteelliselle lääkekäytölle oli perusteet.
Suomesta löytyy jo vuodelta 1895 artikkeli, jossa on tapausselostus naisen kolmoishermosärystä. Naiseen käytettiin kaikenlaisia keinoja morfiinista sähköhoitoon. Kannabis antoi hoitovasteen.
Mitkä on mieleenpainuvimmat keissit, joissa kannabis on auttanut ihmistä?
Mainittujen esimerkkien lisäksi mieleen on painunut ADHD.
ADHD on neurokognitiivinen tila, ja kannabiksesta on mielikuva ettei se ainakaan neurokognitiivisesti voisi olla hyödyllinen. Löytyy tapaus, jossa suomalainen mies sai Saksasta reseptillä kannabista, joka tasapainotti oloa, rauhoitti mielen ja auttoi aggression hallinnassa. Mies sai myös kivunlievitystä polveensa, vaikka se ei ollut lääkereseptin alkuperäinen syy.
Mitä Suomessa tapahtuu kannabiksen saralla, tapahtuuko?
Suomalaiset sosiologit ovat kiitettävästi olleet tekemässä yleistä päihdetutkimusta. Esikuviani ovat THL:ltä eläköitynyt Pekka Hakkarainen, sosiologi Tuukka Tammi, talous- ja sosiaalihistorian dosentti Mikko Salasuo, sosiologi ja tutkija Anna Leppo sekä tutkijatohtori ja sosiologi Riikka Perälä.
Tehty tutkimus ei kuitenkaan johda sen pidemmälle. Hakkarainen ja Tammi ovat jo 2018 tuoneet esiin, että käytön rangaistavuudesta olisi luovuttava. Se on jo virallisesti myös THL:n kanta.
Tällä ei ole ollut vaikutusta politiikan tekoon. Onko huumeet hyvä ja helppo vihollinen? Niitä voi syyttää. Tällöin ei tarvitse katsoa laajemmin yhteiskunnan rakenteisiin liittyviä ongelmia.
“Nämä ihmiset ovat jotain X, koska käyttävät huumeita.” Eli huumeista tehdään ongelma. Vai ovatko huumeet tapa paeta ongelmia?
Kansalaisten mielipide on kyllä muuttunut, mutta kansanedustajien ei.
2000-luvun alussa tuli hyvä kirja, Pyhä Huumesota.
Onko Suomessa opiskelevalla lääkärillä kannabista työkalupakissaan opintojen päätyttyä?
Suomessa on muutamia kymmeniä lääkäreitä, jotka ovat määränneet kannabista. Koulutus aiheesta on rajallista. Ei kliinistä tutkimusta, ei ohjeistusta. Ei, vaikka vuodesta 2008 siihen on ollut mahdollisuus. Endokannabinoidisysteemistä mainitaan jo lääketieteenopiskelijoille. ‘
Lääkärilehdessä oli katsaus kannabikseen: Kannabiksen käytön terveyshaitoista on tärkeää olla ajan tasalla. Artikkeli keskittyi haittoihin. On hyvä, että haitoista puhutaan, ne ovat olemassa. Mutta hyötypuoli on myös tärkeä. Miksi käyttö yleistyy? Ei kannabista käytetä haittojen takia. Miksi se houkuttelee?
Mitkä ovat tieteenalasi uusimmat uutiset koskien ihmisen kokonaisvaltaisuutta?
Psykologia tunnettiin aikoinaan nimellä sielutiede. Länsimaissa meillä on reduktionistinen ajatus, jossa ihminen pilkotaan osiin. Maailmalla tehdään psykedeeliterapiatutkimusta esimerkiksi psilosybiini-avusteisesta terapiasta. Psykedeeliterapian pointti on ihmisen kohtaaminen ja keskustelu. Ei vain lääkkeenantoa. Psykedeelillä pyritään tehostamaan ja katalisoimaan terapiaprosessia. Ihminen nähdään isona kokonaisuutena. Psykedeeliterapia vaatii tietyn integroimisen oikeaan elämään. Tällainen lähestymistapa voisi toimia myös kannabiksen kohdalla.
Onko meillä sielu?
Jos ajatellaan, että kaikki on vain materiaa, atomeita, sun muuta.. Se ei poista sitä, että materiaalisena kokonaisuutena olemme tietoisia. Materiaa, joka on tullut tietoiseksi itsestään ja muista. Onko sekin materian ominaisuus?
Kuinka kannabis laillistetaan oikeaoppisesti?
Laillistamisen täytyy tapahtua kansanterveysnäkökulmasta.
Ei sallita kaikkia mahdollisia tuotteita, joita voisi markkinoida vapaasti. Ei mennä yhdestä ääripäästä toiseen, jossa ensin kaikki on kiellettyä ja sitten kaikki sallittua.
Ikäraja. Tuotteet ostettavissa vähintään 18-vuotiaille tai 20 vuotta täyttäneille, väkevien tapaan. Käytännön kompromisseja, mutta ikäraja ilman muuta.
Myynti voisi tapahtua erikoistuvissa liikkeissä, joissa on osaavaa henkilökuntaa ja sieltä saa käytännöntason tietoa turvallisesta käytöstä.
Rajoitteet käyttöön julkisissa tiloissa: ei lasten lähellä kouluissa.
Tuotteisiin voisi esimerkiksi laittaa vaikuttavien aineiden THC-maksimit ja CBD-minimit.
Tuotteiden tulee olla laajasti saatavilla eri muodoissaan kukkana, öljynä, syötävinä. Jotta kaikille löytyy mieluisa tuote.
Tuotanto ei saa monopolisoitua vain isoille tuottajille. Yksi vaihtoehto ja malli on valtion lisenssi, jolla voisi kasvattaa kannabista.
Toinen vaihtoehto on sosiaaliklubimalli; tuotanto tapahtuu yhteisöissä, joihin voi liittyä jäseneksi ja näin ulkoistaa kasvatuksen klubille. Toiminnan pyörittäjät voisivat tehdä tästä elannon.Tästä voi katsoa mallia Saksasta.
Näiden lisäksi kannabis voisi olla saatavan apteekkitavarana. Apteekki voi olla vaihtoehto rinta rinnan aiempien mainittujen kanssa. Ei kuitenkaan reseptilääkkeenä, vaan luontaistuotteisiin rinnastettava.
Täytyy olla oikeus kasvattaa lääkkeet itse, eli kotikasvatus.
Viestisi valtiolle?
Laillinen säätely on kontrollin ottamista.
Mikä on päihdepolitiikkamme räikein epäkohta, joka tulisi korjata ja miksi?
Kaikkien huumeiden käytön ja hallussapidon rangaistavuuden poistaminen. Dekriminalisaatio.
Miten näet kehityksen tästä eteenpäin?
Toivon, että kannabinoidit ja psykedeelit aletaan ottaa vakavasti ja tosissaan. Katsotaan, mikä niiden potentiaali on. Ilman menneisyyden painolastia, koska se ei ole erityisen tieteeseen perustuvaa.
Nähdään ne työkaluina ja teknologioina, joita ihmiset ovat käyttäneet ammoisista ajoista lähtien, ja käyttävät edelleen. Käyttö on vain joutunut olemaan pimennossa ja varjoissa. Tuodaan ne valoon, ja tarkastellaan niitä sellaisina kuin ne ovat.
Lue Aleksin uusin kirja: Älyä lääkkeistä ja päihteistä?